Tiffany's Homepage.   

Hallo, ik ben Tiffany Tahera, dat zijn mijn voornamen. Op de foto hiernaast ben ik net 3 jaar geworden. Op de volgende foto zit ik net de kruimels op te eten van de taart die mamma had gemaakt voor mijn verjaardag. Ik ben eigenlijk nog te klein om deze pagina te maken maar daar heb ik gelukkig mijn vader voor. Is dat ook maar vast klaar, want ik ga straks naar de basisschool en dan zal ik wel snel leren hoe ik het zelf moet doen en dan kan ik het lekker maken zoals ik wil. Daarom op deze pagina alleen maar wat foto's van mij en mijn grotere zusje Lisa (eigenlijk nichtje). En natuurlijk wil mijn vader ook wel uitleggen wat mijn namen betekenen.

 

 

terug naar frontpage

Tiffany - Tahera
de betekenissen van de namen.

Tiffany heeft een achtergrond die ons terugvoert naar de oude Griekse Mythologie. Geloof 't of niet, maar knappe mensen hebben uitgedokterd dat uit Griekenland via Frankrijk de roepnaam Tiffany is geboren. Eigenlijk eerst als achter/familienaam in de tijd dat mensen nog niet echt doorhadden wat een familie/stamboom naam is.
Zo'n 3000 jaar geleden was er een woord voor verschijning; fanie (phanie), we kennen het nu nog in bv: fantasie of het engelse fancy. En het oud latijns/griekse woord voor God was en is Theo, denk maar aan theologie. Samengevoegd: Theofanie (ook wel eens geschreven als Theophaneia) dus: "Verschijning van God". Epifanie, ook uit die oude tijd had vrijwel dezelfde betekenis en wordt gebruikt voor de Verschijning van Christus. In de 4e eeuw was er dan ook het Epifanie feest op 6 januari, het geboortefeest van Christus wat in de 5e eeuw werd veranderd; het kerstfeest en de 6e januari werd verbonden met de aanbidding van de drie wijzen en kreeg daarbij de naam Epifanie.
Overigens is ook het woord pan een afgeleide, Pan de herdersgod hield er van om plotseling te verschijnen dus om dan van verschijning fanie of phanie Pan af te leiden lag wel voor de hand. En daar is weer ons woord panisch van schrik van afgeleid.
Een ander woord voor verschijning dat we nog steeds tegenkomen is phantoom, toom waarschijnlijk voor geest, dus geestverschijning.
En zo kwam er dus in het vroegere Frankrijk de naam Tiffinie of Tiphanie voor afgeleid van het oude griekse Theofanie. In in het jaar 1600 duikt de naam op in Engeland en heeft dan ook zijn huidige schrijfwijze gekregen: Tiffany n ook toen nog/al kwam het voor als synoniem voor Epifanie. Tevens was het de naam voor een fijn soort zijde. In de Oxford English Dictionary van die tijd staat te lezen: "Tiffany : this is twelfe day ... our great grandfathers ... as the legend sayes called it Tiffany ... we must know it signifies Aparition or Manifestation from above" . Dat ze zulke oude boeken nog hebben !
Maar ook in het Amerika van 1600, in Massachusetts leefde een Humphrey Tiffanie. En de uitvinder van de bazooka is ook een Tiffanie !.
In 1812 op de 15e februari werd in New York Charles Lewis Tiffany geboren, de bekende juwelier die Tiffany & Co heeft opgericht (1837). Zijn zoon Louis Comfort Tiffany werd geboren in 1848 en werd de beroemde kunstenaar die het 'Tiffany glas' heeft bedacht, Een soort glas in lood idee, maar Louis gebruikte koper en de verbindingen tussen de glasdelen zijn sierlijker. Bekend zijn de lampen in de Tiffany stijl.
De doorbraak van de naam Tiffany kwam in 1958 met het boek: Breakfast at Tiffany's, waarna de juwelierszaak in NY een enorme aanloop kreeg, maar ontbijt werd er niet geserveerd !. In 1961 werd het boek ook nog verfilmd, met in de hoofdrollen Audrey Hepburn en George Peppard.
De naam Tiffany hoor je steeds meer, oa in stripverhalen, op tv, film en een, vooral in Azi bekende zangeres uit Amerika, Tiffany Darwisch.
Tot zover Tiffany, genoeg over te vinden op 3xW, nu naar:

terug naar frontpage

Tahera,

Hier kunnen we kort zijn. Tahera komt uit het arabish, waar het zuiver of rein betekent. Verder zijn er geen andere betekenissen of bijzonderheden over terug te vinden, Maar als die er zijn laat je het wel even weten h ?. Dank je.
Op de foto hiernaast sta ik in de tuin, deze foto was gemaakt toen we op bezoek waren, eh ... augustus 1996 eh denk ik.

terug naar frontpage

Lisa,

Dat is mijn grote zus. We slapen graag samen in, in n bed, ja alleen maar inslapen want Lisa is nogal druk als ze slaapt, en kom ik nog wel eens in de verdrukking. Lisa is eigenlijk het dochtertje van mijn Tante in Aceh. Omdat mijn moeder vroeger, toen ze nog in Indonesia woonde al voor Lisa zorgde en Lisa met Opa en Oma meekwam naar Holland in 1993 en Opa en Oma het eigenlijk niet meer zo goed aankonden is Lisa in Holland gebleven. Lisa sprak al hollands in drie maanden, maar samen praten we lekker Indonesisich.

De foto hiernaast is gemaakt op mijn 3e verjaardag. Heel blij was ik toen en ben ik nog steeds met die mooie "schoolstraat" van Opa. Dat is dat huis tussen ons in, daar kan ik mee leren lezen en tellen.

 

terug naar frontpage